Glassmaneter og brennmaneter

Glassmaneter og brennmaneter i havet

Unngå gopler med farge - så unngår dere brennmaneter.

Glassmaneter (Aurelia aurita) er glassklare. Nesleblærene dens brenner ikke mennesker. Hunnen kan ha rødlige egg, så den kan dere lett forveksle med en brennmanet.

BrennmaneterLangs de danske kystene lever det brennmaneter - en rød (Cyanea capillata) og en blå (Cyanea lamarckii). Tentaklene bruker brennmanetene til å bedøve og fange krepsdyr og småfisk. Ved kontakt med mennesker gir tentaklene en brennende fornemmelse i huden. Brennmaneten befinner seg ofte i vannoverflaten, der de nesten usynlige tentaklene kan komme i kontakt med badegjester. Derfor er det god grunn til å holde avstand til brennmaneten.

Goplen er særlig hyppig ved kystene på sensommeren.

Førstehjelp
Tentaklenes kapsler med gift går i stykker ved trykk, så derfor skal dere unngå å trykke på huden. Skyll forsiktig giften av huden i havet med en gang. Dersom dette ikke lykkes, kan dere skrape giften bort fra huden med en barberskraper (alternativt en kniv, en pinn fra en is eller tilsvarende).

Huden bør ikke skylles med ferskvann, da dette får kapslene til å briste og frigi giftstoff på huden. Derimot kan dere bruke alkohol, eddik eller sprit til å skylle huden. Når alt giftstoffet er fjernet fra huden, kan dere lindre den brennende fornemmelsen med en lokalbedøvende krem.

Kjilde: Patienthaandbogen.dk