Destinasjon

Sørøstjylland

Sydøstjylland er et naturskjønt område, som byr på masse gode ferieopplevelser for hele familien.

Sørøstjylland

I sommerhus på Sydøstjylland

På Sydøstjylland ligger et av Danmarks høyeste punkter, Himmelbjerget. På toppen har du en fantastisk utsikt over Silkeborgsøerne. Med et sommerhus i nærheten av Himmelbjerget som base, kan du nyte den vakre naturen fra kano eller en av turbåtene som seiler på Gudenåen og sjøene i området.

Den sønderjyske kyststrekningen er et eldorado for barn og voksne. Her kan du kose deg med alle former for strand- og vannsport. Sandstrendene har grunt og rolig vann som gjør dem veldig barnevennlige. Bak kysten er landskapet preget av dype skoger, fredede plantasjelandskaper og en rekke innsjøer og øyer.

Skamlingsbanken er med sine 113 m det høyeste punktet på Sønderjylland. Det var også på Skamlingsbanken tusenvis av sønderjyder møttes til de såkalte språkfestene på midten av 1800-tallet. Skjult i bakkene ligger Skamlingsbankens besøkssenter der du kan få høre hele historien.

Als er absolutt også verdt et besøk. Als er en av Danmark vakreste, grønneste og mest sjarmerende øyer.

Sønderborg Nordals Købingsmark Strand Familieferie Badebro Svømning 800Px Silkeborg Søerne 29256 Medium

Kultur

En stor del av Danmarks historie fant sted i Sydøstjylland. Områder har mange minnesmerker, bl.a. etter de mange krigene som ble kjempet for Danmark. Dybbøl Mølle, som opprinnelig er fra 1744, er i dag utstyrt med bilder og minner fra slagmarken.

Jellingstenene, som står på UNESCOs verdensarvsliste og rent fysisk ligger ved Jelling kirke, stammer fra vikingtiden og kalles for Danmarks dåpsattest. Et annet sydøstjysk bidrag til UNESCO-listen er den vakre og særpregede byen Christiansfeld.  

Egtvedpigen, som ble funnet i 1921, er et av Danmarks best bevarte bronsealderfunn. Du kan besøke graven hennes ved Egtved, mens de originale funnene og restene av Egtvedpigen er utstilt på Nationalmuseet i København.  

Sønderborg Slot er renovert i barokkstil og huser bl.a. et museum om den sønderjyske historien. Men Sydøstjylland er mye mer enn bare rester fra fortiden. Her finner du også moderne arkitektur, dansk design og livlige handelsbyer.

Sønderborg Dybbøl Mølle Kanoner 800Px Kongernes Jelling Rune Stone Medium

Natur

En feire i et sommerhus på Sydøstjylland byr på kultur, natur og barnevennlige strender. Naturen er veldig variert. Her er det både østvendte kyststrekninger, fine fjorder og gamle bøkeskoger helt ned til stranden.

Halvøyen Løjt Land ligger nord for Aabenraa. Fra de opptil 92 meter høye bakketoppene og høydedragene har du en fantastisk utsikt over Lillebælt, Genner Bugt og Aabenraa Fjord. Det bakkede landskapet er et resultat av den siste istiden som tok slutt for ca. 10 000 år siden.

I Haderslev Dyrepark kan man få øye på både hjort og rådyr som ferdes i flokker på de åpne slettene.

På nordsiden av Flensborg Fjord ligger Gendarmstien som tidligere ble bevoktet av grensegendarmene som patruljerte til fots langs kysten. I dag er stien en veldig populær turrute.

Sønderborg Aabenraa Gendarmstien Flensborg Fjord 800Px Haderslev Dyrhaven Krondyr 800Px

Byer

Fra nord til sør på Sydøstjylland ligger det mange spennende byer som i sommermånedene byr på shopping, friluftsarrangementer, konserter og festivaler.

Juelsminde ligger i et av Danmarks mest naturskjønne områder. Den hyggelige byen har flere spisesteder, butikker, en stor fritidsbåthavn og et sjarmerende havnemiljø.

Kolding byr på maleriske gater, grønne områder, museer, kunstgallerier, teater, hyggelige torg med restauranter og kafeer og ikke minst den over 700 år gamle kongeborgen Koldinghus.

Den gamle festningsbyen Fredericia er over 370 år gammel. Byen har en flott beliggenhet ut til Lillebælt og er omgitt av Nord-Europas best bevarte vollanlegg.

Aabenraa ligger helt nede ved fjorden, og her kan du oppleve havnen, stranden, en herlig gågate med torg og den gamle bydelen, samt Aabenraa Slot som er omringet av vann og trær.

I den historiske handelsbyen Haderslev er gatene svingete og brosteinsbelagte. Haderslev Domkirke er imponerende stor. Her kan du også stikke innom en rekke med museer, deriblant Dansk Klokkemuseum.

Landsoldat Vægterne Night Watch Men @Aabenraa 800Px

Aktiviteter

Den sørøstlige delen av Jylland har masse å by på. Her er det svømmehaller, badeland og en rekke golfbaner Langs kysten er det blant annet populært å bade, spille strandvolleyball, seile, brettsurfe og stå på vannski. Sykkelruten «Østersøruten» er 800 km lang og går blant annet gjennom Sydøstjylland. Baklandets mange elver og vann byr på gode fiskemuligheter.

Hotel Baltic Høruphav Lowres (7) 800Px Lystfisker

Utfluktsmål

Vitenskapsparken Universe på Als gleder både barn og voksne med naturvitenskap, teknologi og entreprenørskap. I denne fornøyelsesparken er det læring som er det bærende elementet i karusellene. 

AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg er Nord-Europas største ferskvannsakvarium. Den tidligere kongeborgen Koldinghus er i dag et spennende museum. LEGOLAND byr på fart, spenning og opplevelser for alle og enhver. Du kan også dra på safari i Givskud Zoo – en vill opplevelse! Øyen Endelave, som ligger ca. 10 km ut i Kattegat, er preget av flott natur og er egnet for sykkel- og fotturer året rundt.

Givskud Zoo Kid Feeding Camel ©Jesper Grønnemark Medium Universe Vr Coaster ©Universe 800Px