Destinasjon

Sjælland

Sjælland er omgitt av kyst og byr på kilometerlange sandstrender, som hører til blant de reneste og mest barnevennlige i Danmark.

Sjælland

Sommerhus på Sjælland

Hos Sol og Strand finner du en rekke flotte sommerhus på Sjælland. Sjælland har det du måtte ønske, enten du foretrekker badeferier, opplevelser i naturen eller kulturens verden.

Danmark har åtte steder som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Fem av disse ligger på Sjælland: Roskilde Domkirke, Kronborg Slot ved Helsingør, Stevns Klint og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Vikingtidens ringborger har nettopp havnet på listen – og blant dem ligger to på Sjælland.

Sjælland er omgitt av vann, og kysten byr på kilometerlange sandstrender som er blant de reneste og mest barnevennlige i Europa. Den sjællandske naturen er flott og variert. Regionen har store skogsområder og imponerende kongeslott, og på Nordsjælland ligger Danmarks to største innsjøer, Arresø og Esrum Sø.

Kattegat og Isefjord byr på et utrolig variert landskap. Her finner du herlige strender, markante morenelandskap, den tørrlagte Lammefjord, skoger og mye mer.

DSC0035 Tisvilde Beach ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium

Sjælland er rik på kultur

Historie, kultur og atmosfære. Sjælland bugner av det hele. Sjællands historie går langt tilbake i tid. København har vært Danmarks mest betydningsfulle by fra 1500-tallet og frem. Det var her de kongelige holdt til, men de har hatt slott og boliger flere steder rundt omkring på Sjælland. Den nåværende dronningen er bosatt på slottet i Fredensborg i store deler av året, og i noen perioder om sommeren er det mulig å få en guidet rundvisning i selve slottet.

Roskilde Domkirke er en kongelig gravkirke. Siden Christian den 3. ble begravd i kirken i 1559 som den første, har Roskilde Domkirke vært det siste hvilestedet for de kongelige. I dag har kirken 100 kongelige graver – herav 40 konger og dronninger.

Museene ligger nært Sjælland. Og her er det noe for enhver smak. Fra kunstmuseet Louisiana i Humlebæk til PanzerMuseum East ved Slagelse.

Fredensborg Slot 43511 Medium West Zealand Roskilde Cathedral Queen Margrethe I Sarcophagus Medium

Natur

Den lange kyststrekningen på Nordsjælland med kystbyer som Tisvildeleje, Hornbæk, Gilleleje og Liseleje, har fått kallenavnet «den danske rivieraen». Naturen er flott, og kysten lokker med de mange badestrendene.

Men Sjælland er mye mer enn Nordsjælland. Mot vest ligger sjarmerende Hornsherred og idylliske Odsherred. Her kan du dra på tangsafari og smake på noe av det vi kommer til å spise i fremtiden. 

Helt mot vest ligger den delen av Sjælland som har kyst ut mot Storebælt.  Storebæltskysten er perfekt for alle som liker vann, og den vakre og varierte naturen kan friste med tur- og sykkelruter.

Midt på Sjælland ligger det helt spesielle Faxe Kalkbrud der det er mulig å finne forsteininger fra langt, langt tilbake i tid. Det er gratis inngang til kalkbruddet som fortsatt er en arbeidsplass.

Sydsjælland er en sjarmerende region. Her finner du, blant mye annet, Holmegaard Mose ved Næstved som er den største høymyren på Sjælland. Den var opprinnelig på ca. 500 hektar. I mange år ble det gravd etter torv i myren, men gravingen ble stoppet i 1987, og i 2007 ble myren ytterligere fredet. Og så er det naturligvis Stevns Klint som du absolutt bør sjekke ut.

DSC 0027 Sjaelland 30

Byer

De mange hyggelige sjællandske kjøpstadene og kystbyene kan friste med shopping, dansk «hygge» og kulturelle opplevelser.

Gilleleje, som er Sjællands nordligste by, har ivaretatt sine idylliske strender og flotte, restaurerte hus. Hornbæk er en sjarmerende by med butikker, en hyggelig havn, flere gode spisesteder og masse av liv i sommermånedene.

Spredt utover Sjælland ligger det en håndfull gamle byer som er verdt å ta turen innom. Byer som Roskilde, Helsingør, Næstved, Køge, Slagelse, Hillerød, Holbæk, Ringsted, Frederikssund, Korsør, Frederiksværk, Sorø, Vordingborg og Nykøbing Sjælland.

Og selvfølgelig København som er noe helt for seg selv. En av Europas vakreste, fredeligste og mest sjarmerende storbyer

Copenhagen Stroeget Cafe Europa Exterior Medium Gilleleje Town Center ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium

Aktiviteter

Den lange kysten skaper perfekte rammer for vannsport. Kite- og brettseiling, kajakkpadling, seilas, dykking og bading er populære aktiviteter overalt på Sjælland.

De høye skrentene og gunstige vindforholdene på Nordsjælland gjør Vejby Strand til et attraktivt sted for paraglidere. Området rundt Heatherhill er særlig populært.

Her er det også gode betingelser for golfspillere – Sjælland har nemlig en stor konsentrasjon av golfbaner.  Havet, fjordene og de utallige innsjøene og elveløpene er som skapt til fritidsfiske.

Lynæs Surfing Lyn X Open ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium Biking North Sealand Credits Hiller D Kommune Visitnordsj Lland

Utflukter på Sjælland

Sommerland Sjælland nær Nykøbing Sjælland har øyas største badeland og en rekke andre aktiviteter for barn og barnslige sjeler.  Bonbonland ved Næstved har mer enn 60 aktiviteter for hele familien.

Stevnsfortet, som er hugget inn i Stevns Klint, gir et tankevekkende innblikk i tiden under den kalde krigen der fortet var en viktig del av både Danmarks og NATOs forsvar.

TIVOLI, som ligger midt i København, er en skikkelig publikumsmagnet og landets suverent største turistattraksjon. På 2. plass ligger verdens eldste fornøyelsespark, Bakken, mens Københavns Zoo er landets mest populære dyrehage.

Hvis man liker dyr, er det også opplagt å bruke en dag på Den Blå Planet, Nord-Europas største akvarium, der du får et godt innblikk i livet under vann.

Museene ligger som perler på en snor – særlig i og rundt København. På Visit Copenhagen kan du se en liste over alle museene i København.

Hovedindgangen SIT 2019 Lasse Salling 01 Billedetilpm