Destinasjon

Nordvestjylland

Finn et feriehus på Nordvestjylland og få en ferie full av brede sandstrender, hyggelige badebyer og nydelig solnedgang.

Nordvestjylland

Stemning i sommerlandet

Langs vestkysten av Nordjylland ligger det en rekke med hyggelige bade- og feriebyer. Helt på toppen ligger Skagen som har mer å by på enn de fleste feriebyer. Her finner du kafeer, gallerier, restauranter, en hyggelig havn og det helt spesielle lyset som i mange år har lokket kunstnere fra hele verden til byen. Grenen, som ligger litt nord for Skagen, er Danmarks nordligste punkt. Her kan du stå med en fot i hvert av havene. Hvis du er i Skagen på kveldstid, kan du se solen gå ned fra solnedgangsplassen i Gl. Skagen. Hit valfarter både lokale og turister for å nyte synet av solen som går ned i Vesterhavet. Men solnedgangen er ikke bare vakker fra Gl. Skagen. Den er et flott syn langs hele vestkysten av Nordjylland.

Lengre ned langs kysten kommer Lønstrup, Løkken og Blokhus der du kan besøke de små butikkene eller ta en pause på en av kafeene. Hvis du fortsetter turen, kommer du til de gamle fiskeværene Slettestrand, Thorup Strand, Vorupør og Klitmøller, med kallenavnet Cold Hawaii, som i løpet av de siste årene har utmerket seg som Danmarks surfehovedstad. Like ved Slettestrand ligger Svinkløv med et av Danmark mest kjente badehoteller som også serverer mat i absolutt toppklasse.

Solnedgangspladsen Skagen Denmark ©Mette Johnsen Large Loenstrup Topimage 10 Klint

Kultur

Den storslåtte naturen og det spesielle lyset på Nordjylland har ført til at et stort antall kunstnere og kunsthåndverkere har slått seg ned i området, og mange steder er det mulig å besøke verkstedene og galleriene.

Musikalsk sett er Nordjylland litt av en oase med mange konserter og musikkfestivaler gjennom hele sommeren. De mest kjente er Nibe Festival og Skagen Festival, samt Vendsyssel Festival som byr på klassiske konserter fra begynnelsen av juli til midten av august.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 2014 1200Px IMG 8657 1200Px

Natur

I Nordjylland ligger Danmarks første og største nasjonalpark, Nationalpark Thy. De store og mange landskapene med klitter og klittheder som strekker seg fra Hanstholm til Agger Tange, er helt enestående i europeisk sammenheng.

Råbjerg Mile, som er Danmarks største vandreklitt, ligger 15 kilometer sør for Skagen og er en imponerende opplevelse.

Naturen på Nordjylland kan være barsk, og sommerhusene våre ligger ofte midt i den barske naturen med Vesterhavets brede sandstrender i forgrunnen. På Nordjylland finnes det sommerhus og ferieboliger til enhver smak. Alt fra luksussommerhus med basseng, spa og badstu, til de mer ydmyke sommerhusene der det er naturen og mulighetene for opplevelser som står i fokus.  I Skagen kan du bo i sommerhus eller ferieleilighet midt i byen der du kan oppleve den gode stemningen i gatene som summer av liv om sommeren. Du kan også leie et sommerhus i utkanten av Skagen der det er naturen som imponerer, men samtidig ha nærhet til bylivet

Råbjerg Mile Mette Johnsen (5) 1200Px Klitmøller Mette Johnsen (2) 1200Px

Byer

Skagen er noe helt spesielt. Den over 600 år gamle kjøpstaden har et vakkert bymiljø med idylliske gule hus. Men Skagen er mye mer enn bare en ferieby. Den levende fiskeri- og fritidsbåthavnen oser av liv og stemning.

Badebyene Lønstrup, Løkken og Blokhus har nærmest en sydlandsk stemning om sommeren. Byene byr på en rekke hyggelige kafeer og restauranter, samt butikker som selger alt fra keramikk til ferskt brød fra bakeren. I kveldstimene kan du nyte det muntre nattelivet på de ulike kafeene og restaurantene.

Thorup Strand, Vorupør og Klitmøller er gamle fiskevær, og det kan man fortsatt se. Flere steder blir de karakteristiske blå fiskebåtene fortsatt dratt opp på stranden etter en tur på havet.

I den nordvestlige delen av Jylland ligger det flere gode handels- og kulturbyer. Både Thisted og Hjørring er historiske byer, og begge har et flott kulturliv med gode muligheter for opplevelser. I Thisted ligger et av landets beste gamle bryggerier, Thisted Bryghus, som det er mulig å få omvisning i.

Nordjyllands hovedstad er Aalborg som kan lokke med den legendariske Jomfru Ane Gade – Danmarks lengste utelivsgate med restauranter og barer. Byen kan også friste med gallerier, konsertsteder og en rekke butikker.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 3235 1200Px Loekken 1

Aktiviteter

Havet, vinden og de store bølgene gjør det nordvestlige Jylland til et paradis for surfere. Klitmøller er det mest kjente stedet for surfing, men det er langt fra det eneste stedet langs kysten som er egnet for surfing. Hvis vinden skulle vise seg å være litt for sterk en dag, ligger Limfjorden like i nærheten, og der er det nesten alltid gode surfeforhold. 

Ut over bading langs strendene på Nordjylland, er også drageflyvning og strandvolleyball populære aktiviteter. Innover i landet, i ly bak klittene, kan du spille golf, ri eller fiske. Eventuelt kan du sykle og gå tur i de mange naturområdene eller langs Vesterhavsstien som strekker seg helt fra Skagen og ned til Blåvandshuk i den sørlige delen av Jylland.

Hirtshals+Tversted ®Flyingoctober Nordvestkysten Sommer 2020 0162 (6) 1200Px Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1125 1200Px

Utfluktsmål

Nordjylland kan friste med flere fine attraksjoner. Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er Nord-Europas største akvarium med selakvarium. Fårup Sommerland er en morsom og spennende fornøyelsespark for hele familien. I Aalborg Zoo kan du oppleve 1500 dyr fra hele verden fordelt på over 100 forskjellige arter. Opplev sandfluktens påvirkning på den 90 meter høye sandklitten Rubjerg Knude ved Lønstrup. Her kan du også besøke Danmarks mest berømte fyrtårn, Rubjerg Knude Fyr, som i 2018 ble flyttet 70 meter lengre inn i landet.

For fugleinteresserte er reservatet Vejlerne ved Limfjorden og Bulbjerg, Danmarks eneste fuglefjell, verdt et besøk. Langs strendene og klittene ligger det gamle bunkere fra 2. verdenskrig. Særlig interesserte bør ta turen til bunkermuseene i Hirtshals og Hanstholm.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1840 1200Px Flyingoctober Nordvestkysten Efterår 2020 2141 1200Px