Destinasjon

Lolland, Falster og Møn

Lolland, Falster og Møn er et spennende hjørne av Danmark med enestående, vakker natur og mulighet for strandturer på kilometervis av flotte, hvite sandstrender.

Lolland, Falster og Møn

Sommerhus i nærheten av Møns Klint

Når du tar turen til et sommerhus på Lolland, Falster eller Møn, må du sørge for å ta turen til Møns Klint – et av de mest kjente og elskede naturområdene i Danmark. Her kan du gå tur i en av Danmarks eldste bøkeskoger, beundre de høye, hvite kalkklippene og ta den over 400 skritt lange trappen ned til stranden (og opp igjen).

De tre øyene utgjør et sjarmerende hjørne av Danmark med vakker natur og et godt strand- og badeliv med hvite, barnevennlige sandstrender.

På østkysten av Falster ligger den ca. 20 kilometer lange stranden ved Marielyst, samt den imponerende Corselitze-skogen.

Lolland har et variert kystlandskap med svingete landeveier gjennom idylliske landsbyer og forbi bøkeskoger og imponerende slott og herregårder.

Møn har mye mer å by på enn bare kalkklippene. Øya er rik på kulturminner. Blant annet finner man Nordens best bevarte voldanlegg i Stege.

Marielyst Strand Luftfoto Livreddertårn 1 Credit Pajor 800Px Møn 090721 (18 Of 53) 800Px

Kultur

Lolland, Falster og Møn har mange kulturminner, gravhauger, middelalderkirker, klosterruiner, slott og herregårder.

Et av Danmarks mest spektakulære kunstverk ligger på den nordlige delen av Lolland. På et fredfylt jorde med flott utsikt over Smålandshavet, troner Dodekalitten. Det er gresk og betyr 12 steiner.  Og det er også det du kan se her: 12 steinstøtter, hver av dem på 7–9 meter, der de øverste 2 meterne er eller er i ferd med å bli hugget ut som hoder. Et helt spesielt og magisk sted. I tilknytning til de 12 skulpturene er det en rundkrets av sittestein, hver av dem installert med en høyttaler som i døgnets lyse timer skaper lydkulisser til skulpturene.

Et annet spennende sted er Fuglsang Kunstmuseum som har en stor samling av danske malerier og skulpturer fra perioden fra 1780 til 1980.

På Middelaldercentret, som ligger i nærheten av Nykøbing Falster, kan du i den fiktive kjøpstaden Sundkøbing gå over 600 år tilbake i historien.

Dodekalitten 6 Credit Kunster Thomas Kadziola; Fotograf Business Lolland Falster 800Px Nykøbing Middelaldercentret Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Natur

Lolland, Falster og Møn har natur for enhver smak. Møn er mest kjent for klippen sin, men på Møn kan du også oppleve fenomenet «dark sky» siden nattehimmelen her er beskyttet mot lysforurensing. Du kan altså se millioner av stjerner som blinker til deg, og på klare, lyse sommernetter har du fritt utsyn til Melkeveien.

Lolland har også noen veldig flotte naturområder med vill natur og et rikt fugleliv. Både Maribosøerne og Nakskov Fjord er nevnt på listen Danske Naturparker som Friluftsrådet har kommet med. Det er sammenhengende områder med enestående natur og kulturhistorisk verdi.

Danmarks – og Skandinavias – sørligste punkt ligger ved Gedser på Falster. Her er det gode muligheter til å se fugler da trekkfuglene flyr rett forbi på vei nord- eller sørover. Halsskov Vænge, som ligger på Østfalster, er en av Danmark best bevarte fortidsminneskoger. Skogen har 6 steindysser og 72 gravhauger.  Bøtø Nor, sør for Marielyst, er et fredet fuglereservat og en viktig yngleplass for trekkfuglene.  Flotte Corselitze Skov på Nordøstfalster er et praktfullt sted å begi seg ut på eventyr på, enten til fots, på sykkel eller på hesteryggen.

Dark Sky Per Rasmussen 800Px Maribo Naturpark Maribosøerne Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Hyggelige kjøpstader

På Lolland, Falster og Møn ligger det hyggelig kjøpstader som perler på en snor. De gamle kjøpstadene bugner av stemning og aktivitet. Her finner man toppede brosteiner og gamle bindingsverkshus, og det avholdes jevnlig torgdager, levende musikk og festivaler.

Nakskov er den største byen på Lolland. Den har en flott beliggenhet ved fjorden og et godt handelsliv – bl.a. i en av landets eldste gågater.

Torget i Maribo er byens samlingssted. Byen huser Maribo Domkirke og ligger like ved Maribosøerne.

Nysted ligger vakkert til i en vik på sørkysten av Lolland. I Nysted, med de gamle gatene og vakre husene, virker det som om tiden har stanset. Rett ved havnen ligger det gamle Ålholm Slot.

Nykøbing Falster er en livlig handelsby med sjarm og atmosfære. Byen har restauranter og kafeer, samt en rekke museer og severdigheter.

Stege på Møn er en sjarmerende middelalderby med gamle kjøpmannsgårder, torg, smale streder, et intakt voldanlegg og en stor, vakker byport. Stege er samtidig en moderne handelsby med gode innkjøpsmuligheter og flere spisesteder.

Maribo Gamle Huse Bindingsværk Credit Business Lolland Falster 800Px Nykøbing Vandtårn Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Aktiviteter

Lolland, Falster og Møn er et ekte eldorado for fritidsseilere, surfere og sportsfiskere. Men også badegjestene nyter godt av de lange badestrendene og det deilige vannet. Golfspillere har gode betingelser – her ligger det nemlig hele 6 baner innen en radius på 40 km.

På sykkel kan du nyte deler av den 800 km lange sykkelruten «Østersøruten». Det skogrike landskapet er også perfekt til fot- og sykkelturer. Hav på alle sider, fjorder, innsjøer og «put and take»-innsjøer gjør området til et paradis for sportsfiskere.

København er heller ikke lengre unna enn at man kan ta en dagstur til hovedstaden. Det er togforbindelse til København, så du kan la bilen stå.

Hesnæs Strand Windsurfing 2 Credit Business Lolland Falster 800Px Golfklubben Storstrømmen Luftfoto Golfbane 1 Credit BEST Production 800Px

Utfluktsmål

Hvis været svikter, kan det være en idé å ta turen til Lalandia for å nyte et stort, tropisk badeland og andre aktiviteter.  Du kan dra på safari i egen bil i Knuthenborg Safaripark på Lolland. Middelaldercentret er et frilandsmuseum med autentisk oppbygde rekonstruksjoner. I Guldborgsund Zoo kan du oppleve hele 500 dyr fordelt på 94 arter. Du kan også besøke Danmarks største vingård. Den ligger på Frederiksdal Gods, i nærheten av Nakskov, og der kan du se hvordan de produserer den prisbelønte kirsebærvinen.

Knuthenborg Elefant 1 Credit Business Lolland Falster 800Px Muld Frederiksdal Kirsebærvin Produktion Høst 2 Credit Ingrid Riis 800Px