Destinasjon

Jyllands vestkyst

Finn akkurat det, hjertet begjærer innen feriehusutleie på Jyllands Vestkyst.

Jyllands vestkyst

Sunnhet for sjelen

Vestkysten er mild og barsk og fengslende og storslått på én og samme tid. De hvite, brede sandstrendene med høye sanddyner inn mot land strekker seg så langt øyet kan se. På strendene på Vestjylland kan du oppleve noen av Danmarks flotteste solnedganger.

Den jyske vestkysten er et av de mest populære ferieområdene i Danmark for sommerhusgjester. Havne- og feriebyene ligger som perler på en snor langs kysten, og i det vakre, fredelige sanddyne-landskapet og området rundt eller mellom byene, finner du et stort utvalg sommerhus til ferien din.

Danmarks vestligste punkt finner du ved Blåvandshuk Fyr. I området rundt fyrtårnet – og mange andre steder langs kysten – ligger det fortsatt mange bunkere fra 2. verdenskrig

Blaavand 7 Blaavandshuk Fyr 1 800Px

Kulturen langs vestkysten

Vestjylland er full av kultur- og opplevelsesmuligheter. Her finnes det kirker, fyrtårn, gårder som ligger langs kysten, kjøpstader og hyggelige ferie- og havnebyer.

Her ligge en rekke av Danmarks beste museer, og vikingtiden er å se flere steder. F.eks. både i Danmarks eldste by, Ribe, og i Bork Vikingehavn ved Ringkøbing Fjord.

Litt nord for Esbjerg står kjempeskulpturen ”Mennesket ved Havet”. De fire figurene er støpt i hvit betong og er 9 meter høye. Skulpturen skal skildre det rene, ufordervede menneskets møte med naturen.

Den historiske herregården Nørre Vosborg, som ligger i nærheten av Vemb, er i dag et levende og dynamisk kultursenter. Blant de mange prominente navnene som har besøkt Nørre Vosborg, finner vi H.C. Andersen som oppholdt seg på herregården i sommeren 1859.

Esbjerg Men By The Sea ©Svend Wiig Hansen Photographer Lasse Lagoni Medium RVC Viking 800Px

Den vestjyske naturen

Naturen langs vestkysten er både vill, imponerende og vakker. Den strekker seg fra Thyborøn mot nord der sanddyne-landskapet med de brede, hvite sandstrendene starter, og helt ned til Vadehavet mot syd.

Det er få steder du kan oppleve en så særpreget natur som på den smale Holmlands Klit der Hvide Sande ligger i midten.  På hele strekningen fra Søndervig til Nymindegab er det vann på begge sider og fredede sanddyne-områder.

Det viktige naturområdet Vadehavet står på UNESCOs verdensarvliste. Du kan se hvorfor på to populære øyer i Vadehavet, Fanø og Remø.

Fanø er den vakreste øyen i Vadehavet, og naturmessig har den mye å by på. Ut over flotte strender, har øya sanddyner med små innsjøer og myrer, plantasjer med utsiktspunkter og strandenger der fårene beiter.

Vesterhavet preger landskapet og naturen på Rømø på alle mulige måter. Bak stranden mot vest ligger rekker med sanddyner som viser seg i form av bevokste bakketopper lengre inn på øya.

Jyllands Vestkyst 39 Jyllands Vestkyst 55

Byer

Den gamle kjøpstaden Ringkøbing har et skånsomt renovert bysentrum og en vakker, velholdt kirke.
Store deler av «det gamle Ringkøbing» fremstår i sin opprinnelige form. 

Kultur- og handelsbyen Holstebro, som ligger litt lenger inn på øya, er verdt et besøk. Byen er blant annet kjent for å ha gjort et fantastisk kunstkjøp. Foran det gamle rådhuset står skulpturen ”Kvinde på kærre”  av Alberto Giacometti. I 1966 kostet den 210 000 kroner, og i dag er den verdt flere millioner.

Hvide Sande midt i Holmsland Klit er en aktiv og driftig fiskeri- og verftsby med en av Danmarks største fiskeflåter. Byen har gode innkjøpsmuligheter og flere spisesteder.

Det er også opplagt å ta turen forbi Esbjerg som har mye å by på både når det gjelder kultur, shopping og gastronomi. Byen oppstod i kjølvannet av Slesvig-krigene der Danmark mistet sine to viktigste Nordsjø-havner, Husum og Altona.

Langs vestkysten ligger det flere populære feriebyer, blant annet Søndervig, Henne og Blåvand.

DJI 0036 Jyllands Vestkyst 15

Aktiviteter

Vestjylland er et paradis for alle som elsker vann. Her kan du surfe på de høye bølgene i Vesterhavet eller ta et nybegynnerkurs på en av surfeskolene ved Ringkøbing Fjord.

Sportsfiskerne har gode fiskemuligheter langs moloene, på stranden, om bord på en kutter på havet eller lengre inn i landet der det finnes innsjøer, elver og «put and take»-fiskeinnsjøer.

De brede strendene er perfekt for bading, turer, drageflyvning, strandvolleyball, pétanque og ridning. Vesterhavet er også et godt sted for å lete etter rav. På Vestjylland er du heller aldri langt unna en golfbane. Bak kysten og sanddynene ligger det mange flotte naturområder som er perfekt for fot- og sykkelturer.

Kite 05 Vejers 03 (1)

Utfluktsmål

LEGOLAND, som er den største danske turistattraksjonen utenfor København, byr på fart, spenning og opplevelser, og i Ribe Vikingecenter og Bork Vikingehavn kan du oppleve autentiske vikingmiljøer. I Vadehavscentret i nærheten av Ribe får du hele den fascinerende historien om Vadehavet.

På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan du lære om dyrelivet.

Det ligger to museer i nærheten av Blåvand – Tirpitz og FLUGT. Det er den verdensberømte danske arkitektgruppen BIG (Bjarke Ingels Group) som står bak begge museene.

 

I Thyborøn finner du både JyllandsAkvariet og Sea War Museum Jutland.

Flyingoctober Vesterhavet Sommer Efter R 2020 0869 Flyingoctober Jyllandsakvariet DSC 2656