Destinasjon

Fyn og øyene

Ta på ferie i feriehus på Fyn og opplev en fortryllende verden av hyggelige landsbyer, frodig natur og livlige havnemiljøer.

Fyn og øyene

I sommerhus på Fyn

Fyn er noe helt spesielt. Når du tar turen til et sommerhus på Fyn, kan du velge å bare oppholde deg på selve øya, eller du kan besøke en av de over 90 øyene og holmene Fyn er omringet av. Den mest kjente er Ærø med de to hyggelige byene Ærøskøbing og Marstal, og Langeland der den største byen er Rudkøbing. Hvis du har lyst til å besøke en øy du nærmest kan ha for deg selv, er det gode muligheter for det i området rundt Fyn.

Fyn kalles for Danmarks hage. Både fordi det på øya dyrkes mange av grønnsakene som blir spist i resten av Danmark, men også fordi Fyn – med god grunn – blir oppfattet som et vakkert og malerisk sted.

De idylliske landsbyene står nærmest i kø for å vise seg frem med sine gatekjerr og bindingsverkshus, og de gamle kjøpstadene er både flotte og hyggelige. Og som om ikke det var nok, har Fyn også over 120 slott og herregårder. Fyn har fruktbar jord og ligger strategisk til mellom Sjælland og Jylland, hvilket er grunnen til at mange adelige og velstående familier slo seg ned på øya.

På Fyn er strendene både fredelige og barnevennlige, og vannet er rent. Her finnes det en rekke gårdsbutikker og veiboder som selger alt fra jordbær til flott kunst og keramikk

Badehuse R Sk Bing Strand R 29157 Visitfyn Viby Og M Le 47

Kultur

Kanskje var det ikke tilfeldig at H.C. Andersen ble født i Odense på Fyn. For Fyn og øyene summer av kultur og atmosfære.

En annen berømt fynsk kunstner er komponisten Carl Nielsen som ble født i Nørre Lyndelse. Han nådde å skrive 6 symfonier og musikken til en rekke ulike danske sanger. To av disse er «Jeg ved en lærkerede» og «Jens Vejmand» – bare for å nevne 2 av de ca. 350 sangene han har skrevet.  

Utover en rekke lokale utstillinger og gallerier, ligger det også tre store kunstmuseer på Fyn. I Odense finner du Brandts som huser Brandts Kunsthal og Museet for Fotokunst, samt Fyns Kunstmuseum som har en omfattende samling av dansk kunst fra det 18. århundre og frem. I Kerteminde ligger det hyggelige Johannes Larsen Museum som er innrettet i kunstnerens gamle hjem og atelier.

21.06.25 Kreditering H.C. Andersens Hus, Laerke Beck Johansen (24) Design Uden Navn (6)

Naturen på Fyn

De fleste kjenner Fyn fra motorveien som går tvers over øya. Men Fyn har mye, mye mer å by på. Her finner du innsjøer, kystlinjer, skoger og landbruksområder.

Fyns Hoved, som er en halvøy på nordsiden av Fyn, er et spennende naturområde. Herfra kan du se over til øya Samsø. Du kan gå tur rundt øyas hode – en tur på knappe 3 kilometer. Den nordlige delen av Fyns Hoved er fredet.

Ved Middelfart ligger Hindsgavl Dyrehave der du kommer tett innpå store flokker med hjort og rådyr. Samtidig kan du nyte synet av gamle Hindsgavl Slot som i dag er hotell og konferansesenter.

Svanninge Bakker – også kjent som de fynske alpene – er et bakkeområde som på sitt høyeste punkt ligger opptil 126 meter over havets overflate.

Hindsgavl 2012 7 17A CMYK 141122 Herregaardsruten Koloritmedia 00542

De fynske kjøpstadene

I gamle dager ble remsen med de fynske kjøpstadene terpet på mange danske skoler. Det er nok mange av oss som ikke kjenner til den, men den går som følger: Odense, Bogense, Middelfart, Assens, Faaborg, Svendborg, Nyborg, Kerteminde. Og når vi nå befinner oss på de kanter, kan vi også nevne kjøpstadene Ærøskøbing på Ærø og Rudkøbing på Langeland.

Felles for byene er at de ligger ved vannet, hvilket betyr at alle stedene i høy grad er preget av maritim stemning. Historie er det også mye av, for ikke å snakke om hyggelige, brosteinsbelagte gater og streder.

Odense er landets tredje største by og hovedstaden på Fyn, og byen er et hyggelig handelssentrum med alle slags forskjellige butikker langs den 3 km lange gågaten. Odense er også et kulturelt sentrum med museer, teatre og musikk.

Svendborg er den nest største byen på Fyn, og må derfor nøye seg med tittelen som hovedstad i «Det Sydfynske Øhav». Svendborg er en hyggelig og vakker by der både livsglede og musikk står høyt på listen.  Byen har over 700 live-konserter i året, så her er det gode muligheter til å få noen hyggelige musikalske opplevelser.

Drone Over Svendborg (11) Visitfyn Bogense 32

Aktiviteter

Det er kun fantasien som setter grenser for hvilke aktiviteter man kan kose seg med på Fyn. Det er opplagt å vende blikket mot vannet som ligger like ved sommerhusene. Vann gir gode muligheter for lek og bevegelse. Det kan være i form av bading på en av de barnevennlige badestrendene, men det er også mulig å surfe, padle kajakk, seile, dykke eller fiske. Det er gode betingelser for sportsfiskere på både Fyn og Langeland – her kan man fange sjøørret direkte fra kysten.

Du kan dra på seiltur i det fynske øyhavet fra nesten alle kystbyene, enten til en øy eller som rundtur om bord på en av de gamle trebåtene.

Fyn har dessuten en rekke ulike golfbaner, hvorav flere er av internasjonal standard.

Det finnes også fine sykkelruter rundt omkring på Fyn og på tvers av øya. De som liker å gå tur kan prøve å følge en av Danmarks lange turruter, Øhavsstien, som omkranser det sydfynske øyhavet. Stien er 220 kilometer lang og går gjennom vakre landskap og forbi herregårder og landsbyer.

Hav Rred Fyn (4) Kajak Svendborgsund Solnedgang

Utfluktsmål

Du kan ikke si Fyn uten å si H.C. Andersen. Den verdensberømte danske eventyrforfatteren ble født i Odense, og den fynske hovedstaden har innrettet et fantastisk museum, H. C. Andersens Hus, som forteller historien om byens berømte sønn.

Hvis du allerede befinner deg i Odense, er det opplagt å ta turen til Odense Zoo som ligger sentral i byen, like ved Odense Å (elven som renner gjennom byen). Dyrehagen i Odense har alt du kan forvente deg – og litt til. Sjøkuene som Odense Zoo har i dyreflokken sin er et sjeldent syn.

I Odense lå engang en av Harald Blåtanns 5 ringborger fra vikingtiden. Mesteparten av den er gravd vekk, så hvis vikingtiden på Fyn frister, er det bedre å ta turen innom Vikingemuseet Ladby der du kan se Danmarks eneste skipgsgrav fra vikingtiden.

Hvis det er natur og dyreliv som frister, finnes det gode muligheter for utflukter i Kerteminde og Svendborg. På Fjord&Bælt i Kerteminde kan du hilse på marsvin og andre havdyr, mens du på Naturama i Svendborg får stå ansikt til ansikt med skjeletter av hvaler, fugler, isbjørner, ulver og villsvin.

Egeskov Slot regnes for å være Europas best bevarte renessanse-vannslott. Utover slottet kan du nyte en av Danmarks vakreste hager, fantastiske labyrinter og utstillinger av veteranbiler, dukkehus og mye mer.

Fjord Og B Lt Kerteminde (13) Egeskov 0136