Destinasjon

Djursland og Mols

Feriehus på Djursland med hele familien. Djursland og Mols byr på nydelig natur, kneisende kalkklinter og masse hygge.

Djursland og Mols

Djursland og Mols

Litt nordøst for Grenaa ligger Fornæs som er Jyllands – og dermed også Djurslands – østligste punkt. Herfra er det 174 kilometer over til Bovbjerg på vestkysten av Jylland.

Djursland, som også blir kalt for Jyllands nese, er en vakker halvøy med et veldig variert landskap som går fra Mols Bjerge i sør til de høye kalkklippene i nord. Området har en rekke tur- og sykkelstier som gjør det lett å komme seg rundt.

Kystlinjen er ca. 250 km lang, og strendene langs kysten er veldig varierte. Her er det barnevennlige sandstrender med grunt vann, men også litt dypere steinstrender som er perfekte for sportsfiskere, surfere, kajakkpadlere og andre som elsker havet.

Det har bodd mennesker på Djursland i årtusener, og de har satt deres spor. Djursland har bortimot 1000 fredede fortidsminner. Dette inkluderer blant annet dysser, ganggraver, gravhauger, bygdeborger, runesteiner og ruiner. Men også den nyere fortiden har satt sine spor i form av mange velholdte slott, herregårder og godser.

Karlby Og Sangstrup Klinter Djursland Foto Roar Paaske 1 Medium 32041Grenå Strand Ved Katholm Strandvej Medium

Tolkiens lån av stedsnavn på Djursland

Noen av stedsnavnene på Djursland har gått sin seiersgang verden rundt takket være den engelske forfatteren J. R. R. Tolkien som blant annet har skrevet Hobbiten og Ringenes Herre. Tolkien var språkforsker, han snakket og skrev flytende dansk og brukte noen år på å forske i Jyllands og Sjællands historie. Derfor virker det opplagt at han har latt seg inspirere av de danske stedsnavnene og brukt dem i bøkene sine.

Stredet mellom Djursland og den lille øya Hjelm heter Hjemls Dyb, og i Tolkiens verden ble det til Helm’s Deep – stedet der Rohan-folket kjemper mot Sarumans orker. Den historiske herregården Isgård sør på Djursland sies å ha inspirert Tolkien til Isengaard som Saruman bodde rett ved siden av i tårnet sitt, mens landsbyen Eskerod ble til Esgaroth – byen som angripes og brennes ned av dragen Smaug i Hobbiten.

Men Djursland byr på mer enn bare inspirerende stedsnavn. Midt mellom landsbyene Knebel og Agri ligger Danmarks største steindysse, Porskær Stenhus. Kalø Slotsruin er ruinene av en borg den danske kongen Erik Menved oppførte i 1313 etter å ha beseiret et bondeopprør. Fra borgen kunne han holde motstanderne sine i sjakk.

I den lille landsbyen Thorsager nær Rønde ligger den yngste av Danmarks syv rundkirker. Det ligger fire kirker på Bornholm, en på Fyn og en på Sjælland.

Kalø Slotsruin Djursland Foto Roar Paaske (1) Medium Thorsager Kirke (1)

Naturen på Djursland

Øst for Strubbe Sø ligger den 49 km høye bakken Jernhatten som byr på flott utsikt over havet og over mot øya Hjelm.

Det regner mindre ved Jernhatten enn i resten av Danmark, og området kan skimte med mange solskinnstimer. Det betyr at du finner flere varmeelskende dyr og planter her enn i resten av landet.

Jernhatten er en del av Nationalpark Mols Bjerge og er et av de vakreste og mest interessante naturområdene i Danmark. Nasjonalparken på den sørlige delen av Djursland er Danmarks andre største nasjonalpark etter Nationalpark Thy, og den ble åpnet i 2009.

Nasjonalparken har en veldig variert natur, og området byr på en stor del av naturtypene som finnes i Danmark. Men her finnes det også områder som er helt enestående.  Landskapet i og omkring Mols Bjerge er skapt i løpet av istiden.

På den nordlige delen av Djursland ligger de imponerende Karlby og Sangstrup Klinter. De to klippene strekker seg over 5 kilometer og stikker 17 meter opp i luften på sitt høyeste punkt. Det er mulig å finne fossiler i klippene.

Jernhatten Djursland Drone Fotograf Sarah Green Medium Lokalguide Djursland Soelballegaard Heste Foto Frame And Work Medium

Kjøpstedene Ebeltoft og Grenaa

Vakre og hyggelige Ebeltoft med sine brosteinsbelagte små gater er en utrolig sjarmerende by. Den er blant de mest populære feriebyene i Danmark der Fregatten Jylland og Det Gamle Rådhus hvert år tiltrekker seg tusenvis av besøkende. Mindre kjente, men også veldig spennende attraksjoner, inkluderer den ombygde Maltfabrikken som er full av kulturelle tilbud, samt Museet for glaskunst som er et internasjonalt museum for glasskunst.  Ebeltoft er den eneste byen på Djursland som vender mot vest, så hvis du setter pris på vakre solnedganger, vet du hvor du bør ta turen.

Grenaa mot nord er mest kjent for det mye besøkte Kattegatcentret der du får se haier på nært hold. Men Grenaa har også et sjarmerende bysentrum med vakre, gamle hus. Byens kirke ligger helt sentralt på et torg i byen, omgitt av butikker og spisesteder.  Fra Grenaa kan du ta ferge til Halmstad i Sverige.

Litt sør for Djursland ligger Jyllands hovedstad, Aarhus, som av mange kalles «verdens minste storby». Og det er ikke uten grunn. Aarhus har attraksjoner, kunst og kultur i toppklasse, kombinert med et sjarmerende og oversiktlig sentrum.

Grenaa Shopping Cafe Foto Jesper Maagaard (5) Medium Fregatten Jylland Ebeltoft Djursland Fotograf Per Bille 09362 Medium

Aktiviteter på Djursland

Djursland kan friste med mange ruter for terrengsykling – både i Nationalpark Mols Bjerge, men også på resten av halvøya. Hvis du ikke har tatt med terrengsykkelen din, finnes det flere steder der du kan leie en, og det er også mulig å kjøpe guidede turer.

Hvis du liker å gå tur, er det gode muligheter for det på Djursland. Nasjonalparken har flere fine ruter, men også Djurslandstien – som går langs kysten av Djursland – er et spennende sted å besøke. Friluftsrådet har utviklet tur- og sykkelstier som har fått navnet Kløverstier. På Friluftsrådets hjemmeside finner du kart over ruter i nærheten av der du er. Rutene har et felles utgangspunkt, men ulike lengder. Du kan gå og sykle på alle Kløverstierne. Djursland har fire Kløverstier.

På Djursland er det aldri langt til havet, hvilket betyr at det heller aldri er langt til de stedene du kan fange fisk. Det beste fiskevannet på Djursland ligger på østkysten ut mot Kattegat, men det er mulig å fange fisk rundt hele halvøya.  Du kan også ta en titt på hjemmesiden til Fishmanias.

Strendene og vannet er stort trekkplaster for Djursland, og her er det gode muligheter til å boltre seg, uansett om du liker kajakkpadling, surfing eller annen vannsport. Du kan også nøye deg med å leke i strandkanten og plaske i det herlige badevannet.

Hvis du har pakket med deg golfkøllene, kan du også ta turen til en av flere gode golfbaner som ligger spredt ut over Djursland.

Lubker-golf-resort Djurs

Utfluktsmål

Det er nok av ting å finne på og besøke på Djursland og i området rundt. Kunne du tenkt deg å se hvordan overklassen levde i gamle dager? Da må du ta turen til Gl. Estrup, Danmarks Herregårds Museum. Rett ved siden av ligger Det Grønne Museum der du kan lære om jakt, skog, landbruk og mat.

Hvis du er glad i levende dyr, har Djursland flere dyreparker du kan velge blant:  Munkholm ZooRee Park Safari og Skandinavisk Dyrepark, samt Kattegatcentret hvis dyrene skal være våte.

En av landets beste og mest populære fornøyelsesparker, Djurs Sommerland, ligger like rundt hjørnet uansett hvor på halvøya sommerhuset ditt ligger.

Randers Regnskov byr på jungelstemning der du kan se krokodiller, sommerfugler, slanger og mange andre dyr som lever i jungelen.

Djursland ligger ikke langt fra den jyske hovedstaden Aarhus som har masse å by på. Utover byen i seg selv, kan du sjekke ut attraksjoner som Den Gamle ByARoSTivoli Friheden og Moesgaard Museum.

Gammel Estrup Foto Hans Henrik Tholstrup Medium Skandinavisk Dyrepark Isbjørn Medium