Destinasjon

Bornholm

Opplev de store kontrastene på Danmarks eneste klippeøy - Bornholm.

Bornholm

Historie

Bornholm er kontrastenes øy med de dramatiske klippekystene, steinbrudd og vannfall mot nord, kilometervis av hvite sandstrender mot sør og store, vakre bøkeskoger med skogsinnsjøer midt på øya. Det er en helt spesiell atmosfære på Danmarks eneste klippeøy med idylliske, små fiskevær og byer, karakteristiske røykerier, rundkirker og mange attraksjoner. Øya er hjem til en rekke kunsthåndverkere, og flere steder kan du besøke lokale billedhuggere, glassblåsere, keramikere og malere. Almindingen, som ligger øst for Rønne og nord for Åkirkeby, er landets femte største skog – en vakker og variert skog som ligger i et høyland med bl.a. vann og små innsjøer. Her finner du også Rytterknægten, Bornholms høyeste punkt (162 m). Ved Helligdomsklipperne mellom Gudhjem og Allinge går det trapper ned gjennom en dyp kløft. Forrevne klippeformasjoner ute i vannet bidrar til å skape dramatiske scenerier.

Bornholm 58 Bornholm People On Rocks By The Sea Medium

Kultur

Rundkirkene er Bornholms kjennetegn. De karakteristiske, hvitkalkede kirkene er over 800 år gamle og har tjent som forsvar, oppbevaring av forråd og kirkehus. De 4 rundkirkene er: Østerlars som er den største og mest kjente, Olsker som er den høyeste og mest elegante, Nylars som er den best bevarte med spennende kalkmalerier, og Nyker som er den minste og har kalkmalerier fra flere perioder. Hammershus er ruinene av en imponerende gammel borg fra ca. 1250 som ruver på en bratt klippe på nordspissen av Bornholm. Hammershus er Nord-Europas største borgruin.

bornholm-hammershus bornholm-rundkirke

Natur

Bornholm er helt annerledes enn resten av Danmark. Og det er mye å se på. Altfor mange til at vi kan inkludere dem her. Men sørg for at du ikke går glipp av disse fire perlene.
Vang Granitbrud er et fantastisk sted. Under navnet «Nyt Liv i Vang Granitbrud» er det gamle granittbruddet forvandlet til et natur- og opplevelsessentrum med stier, ruter for terrengsykling, klatrevegg og gapahuker.
Bornholms største sprekkedal er Ekkodalen som strekker seg over 2 km. Det er mange fine stier i området, og når du roper «Hva drikker Møller?», får du det forventede svaret.
Opalsøen ved Sandvig er et utrolig vakkert naturområde. Her har det tidligere vært et granittbrudd, men de store hullene i granitten langsomt fylt med vann etter at det ble forlatt. Det finnes flere turruter som går forbi Opalsøen.
I Almindingen, Bornholms største skog, kan du – hvis du er heldig – få et glimt av bisonflokken som trives godt på øya midt i Østersjøen. I 2012 ble syv polske bisonokser sluppet løs i en innhegning på 200 hektar, og siden den gang har de sørget for at skogen og dens mange dyr trives enda bedre.

Bornholm 12 Design Uden Navn (5)

Byer

Du opplever en helt spesiell ro og atmosfære i de hyggelig havnebyene som ligger hele veien rundt Bornholm. Her er det små, gamle og velholdte hus med stokkroser, samt hyggelige torg og havner der du kan nyte noen av de bornholmske spesialitetene. Du bør ikke reise fra Bornholm uten å ha smakt «Sol over Gudhjem». Kjøpstaden Rønne fra 1327 er hovedstaden på Bornholm. Deler av byen er fredet og bevart i sin opprinnelige form, så her kan du fortsatt oppleve sjarmerende nabolag med bindingsverkshus. I Rønne finner du også øyas største havn. Blomsterbyen Åkirkeby er Bornholms andre største handelsby, og torget – som er byens levende midtpunkt – summer av liv og atmosfære om sommeren. Her ligger også øyas største kirke som har en berømt døpefont. Nexø er fiskeriets by med en moderne havn der både fiskebåter og fritidsbåter legger til kai. Byen har dessuten en gammel bydel med vakre bindingsverkshus, en historisk kirke og flere flotte museer.

Bornholm 18 Traditional Danish Dish Sol Over Gudhjem ©Richard Clark Medium

Aktiviteter

Mangfoldet langs Bornholms kyst gir gode muligheter til ulike aktiviteter – alt fra bading, strandvolleyball, drageflyvning, soling på stranden og turer i solnedgangen, til steinsamling, klippevandring, rappellering , fugletitting og fisking. Har du lyst til å spille golf? Øya har tre golfbaner som alle har en vakker beliggenhet i henholdsvis Rø, Rønne og Dueodde. For sportsfiskere finnes det mange fiskemuligheter ved kysten, i innsjøer, elver og myrer, samt på havet. Det går fiskebåter fra flere av øyas havner. Det venter mange gode naturopplevelser langs de mange og lange sykkelveiene, hvorav de fleste er bilfrie. Det finnes også mange vandreruter i den særpregede naturen. Et eksempel er Paradisbakkerne ved Nexø – et kupert klippelandskap med en rekke turstier. Her kan du opplev sprekkdaler, høylyngmyrer, flyttblokker og særegen vegetasjon.

Bornholm Couple Paddleboarding Medium Swimming Svaneke Bornholm Denmark ©Emily Wilson Photography Medium

Utfluktsmål

På Bornholms Kunstmuseum finner du verker av kjente bornholmske malere, samt temautstillinger med kunst, design og kunsthåndverk. Oluf Høst Museum i Gudhjem er et kunstmuseum der den store malerens liv føres videre i hans eget hjem. NaturBornholm forteller historien om Bornholms natur – rett fra kilden til den glødende lavaen for nesten 2 milliarder år siden. Bornholms Middelaldercenter er et historisk opplevelsessenter. Et levende middelaldermiljø med mennesker, dyr, hus, vannmøller og en befestet bygdeborg. Christiansøfarten kan seile dere fra Gudhjem til festningsøyene Christiansø og Frederiksø. På disse øyene tas dere med over 300 år tilbake i tid. Hent Bornholms officielle rejseguide app- https://bornholm.info/app-bornholm/. Appen er gratis og gir informasjon om alle opplevelsene dere kan nyte under ferien deres på Bornholm.

Christiansoe Bornholm ©Stefan Asp Medium Bornholm Bike With Sign Smokehouse Medium