Lekeplasser i Danmark

Danmark er et meget barnevennlig land og har derfor mange lekeplasser rundt i landet og lekeplassene finnes alle mulige steder. Danske barn elsker å være ute, og hvilken tid er vel bedre egnet til det enn ferien, hvor barn kan leke hele dagen lang.
For å hjelpe litt med de mange mulighetene for å aktivere barna, kan du finne en oversikt over alminnelige lekeplasser nederst på siden.

Familier med barn på lekeplass i Bratten

Danske lekeplasser

Langt de fleste danske lekeplasser ligger ute i naturen og heter naturlekeplasser eller skoglekeplasser.

Men også i byene er det mange forskjellige lekeplasser. Det er skoler og barnehager, der lekeplassene kan benyttes utenfor åpningstidene, men det er også lekeplasser i parker og ved havner. Dessuten er det innendørs lekeplasser, som er meget populære, når været ikke passer seg til å leke ute.
Et fint eksempel på en havnelekeplass er f.eks. den i Juelsminde.

Lekende barn på havnelekeplass i Juelsminde

Innendørs lekeplasser har også blitt veldig populære de seneste årene og her kan man nevne f.eks. Leo’s Legeland, som finnes i mange store byer eller Legeland Viborg.

Dessuten har mange byer underholdningssentre, som byr på moro for både store og små, som f.eks. Bowl’n’Fun, som er representert i mange byer så som Silkeborg, Odense, Thisted og andre. Her er det også lekeplass innendørs, kombinert med bowling og f.eks. gokart, Laser Hero eller Minigolf.

Et underholdningssenter som Beach Bowl i Søndervig har enda en stor utendørslekeplass.

Innendørs lekeplass i Beach Bowl Søndervig Stor utendørs lekeplass hos Beach Bowl i Søndervig

Mange museer og andre kulturattraksjoner er også begynt å by på lekeplasser til barn, som f.eks. her i Nymindegab:

To jenter på lekeplass ved Nymindegab Museum

Eller her i fiskeri- og sjøfartsmuseet i Esbjerg:Kystcenteret i Thyborøn har man enda laget aktiviteter til barn så selve museet blir til en stor lekeplass.

Barn leker i revlehullsbasseng ved Kystcenter Thyborøn

Generelt er mange museer veldig barnevennlige og ofte får barn rabatt på inngangen eller enda gratis adgang. Vi har laget en liten oversikt over noen steder med gratis adgang for barn her.

Barn på oppdagelse i Naturhistorisk museum Aarhus

F.eks. har barn under 18 år gratis adgang til alle statsanerkjente museer i Danmark.

Selvfølgelig skal man ikke glemme de store forlystelsesparkene med masse lekeplasser til land og til vanns for alle aldre. Her ses Fårup Sommerland og Lalandia:

Gjester i Faarup Sommerlands badelekeland Fantastiske rutsjebaner i badelekelandet i Lalandia Billund

Lekeplasser ute i naturen

I Danmark blir det lagt stor vekt på utendørs aktiviteter og lek gjennom læring. Derfor har vi en del natur- og skoglekeplasser over hele Danmark.

Naturstyrelsen har satt et mål om at disse lekeplassene skal være med på å fremme naturforståelsen hos barn gjennom naturopplevelsen ved å leke ute.

Ofte er naturlekeplasser knyttet til en skog og har lekeredskaper av gjenbrukte trestammer, tau, jord og vann.

Lekeplassene kan også gjerne brukes til barnefødselsdager og andre begivenheter.

Skjønn naturlekeplass med mange lekeredskaper på Fanø

Noen naturlekeplasser er særdeles gjennomført og veldig store med mange aktiviteter og utfordringer, som f.eks. Gateway Blokhus i Blokhus Klitplantage som byr på tarzanbane, taubane, redehuske og mye annet.

Naturlekeplass i høy kvalitet i Gateway Blokhus med tarzan- og taubane

Især i ferieområdene finner du lekeplasser tett på stranden, som denne strandlekeplassen her i Hornbæk.

På stranden i Hornbæk ligger denne fine lekeplassen

Her finner du en oversikt over mange av lekeplassene i Danmark.

Sikkerheten på lekeplasser

Det blir lagt stor vekt på sikkerheten på lekeplassene våre. Alle offentlige lekeplasser skal ha løpende tilsyn av en lekeplassinspektør og godkjennes av den pågjeldende kommunen i henhold til de kravene som stilles til en lekeplass.

Barn hopper på hoppepute på lekeplassen i feriebyen Arrild

Disse kravene følger den felleseuropeiske standard, dvs. DS/EN 1176 ”Lekeredskaper – Generelle og Supplerende sikkerhetskrav og prøvningsmetoder” og DS/EN 1177 ”Støtabsorberende lekeplassunderlag – Sikkerhetskrav og prøvningsmetoder”. Disse kravene gjelder for alle europeiske land, dog kan det være tilføyelser for et land, hvis det er behov for det.

I Danmark har man laget en slags tilføyelse ved å lage en særlig regel (DS 1500) for natur- og skoglekeplasser, som heter DS 1500 ”Naturlekeplasser – Lekeplasselementer – Sikkerhetskrav og prøvningsmetoder”.

Denne regelen omhandler f.eks. hvilke tresorter som kan brukes. Da det ofte blir brukt tre fra den nærmeste skogen, kan det være noen tresorter som f.eks. råtner innefra. Dette er ikke synlig og er derfor en fare for sikkerheten, om hvor vidt lekeredskapet er godt nok og hvor mange år det kan holde.